Vad ska du dricka till köttet?

 

Många har en viss aning om vad som passar att dricka till olika typer av mat. Oavsett om det gäller en finmiddag eller bara en som du avnjuter själv i din soffa vill du att smakerna ska bli rätt. Vårt intresse för mat och dryck har de senaste åren blivit större och vi vill veta mer om hur olika kombinationer kan framhäva varandra. Det är verkligen en vetenskap, men för att underlätta lite kommer du få några tips om drycker som passar till en viss typ av kött. När det gäller viner får du veta under vilken smakkategori det är placerade på Systembolaget.

Lamm

Vad du ska välja att dricka till lammet beror på hur du har tänkt tillaga det. Om du ska koka lammet passar det med ett milt öl som en ljus lager eller ett mindre strävt rödvin om du föredrar det. Om du steker lammet går det bra att välja en lite mörkare lager, men även en IPA passar bra. Vin är som gjort för lamm och exempelvis är ett fylligt och smakrikt vin perfekt, men du kan också välja ett fruktigt rosévin.

Nötkött

 

Nötkött har vanligtvis mycket smak och därför bör du även välja en öl som smakar mycket. Lageröl som exempelvis en pilsner Organic grilled lamb loin chops with with potatoes. Please see my portfolio for other food and drink images.med minsta måttliga beska fungerar bra. Andra ölsorter som passar är bland annat ale, IPA och APA. Undantaget är när det gäller kalvkött eftersom det har en mildare smak. Då passar det bättre med till exempel ett veteöl. Rödvin till nöt är klassiskt och om du ska servera det till oxfilén är det bra med ett vin från exempelvis smaktyperna kryddigt och mustigt eller fylligt och smakrikt. Bjuder du i stället på en köttfärssås är det bättre med ett lättare vin, till exempel ett pinot noir.

Vilt

Viltkött brukar ha mycket smak och då behövs ett fylligt öl. Återigen går det bra med IPA och APA, men även en stout eller en torr porter passar bra till köttet. Vinerna är desamma som till nötkött, men om du serverar älg är ett stramt och nyanserat vin även tänkbart.

För tips om dryck till fler typer av kött finns det flera tester i tidningar och på nätet att ta del av för att inte göra ett misstag som tar bort den smakupplevelsen.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Mostra