Äta nyttigt, gott, billigt och lättlagat
Kan man äta bra mat och ha dåligt ställt samtidigt? Lustig frågeställning kanske, men de flesta av oss vet att det ofta är mer av månaden kvar i slutet på pengarna så frågan är intressant för många av oss. Svaret på frågan är att det faktiskt inte behöver vara dyrt att äta hälsosamt. Vad det handlar om är att laga maten från grunden och välja så bra råvaror som möjligt. Det är faktiskt ganska enkelt att lyxa till det även om man inte har så mycket pengar att röra sig med. Det är som med allt annat, är man kreativ kan man enkelt lyxa till livet oavsett vad det gäller. Man kan till exempel lyxa till det innan man hittar på nått skoj som bowling stockholm, besöker Grönan eller spelar golf , men nu pratar vi mat.
Musselsås till pasta
Musslor är till exempel en bra råvara som går att köpa konserverade. Musslor innehåller Zink och Selen som är viktigt att få i sig. Man kan enkelt göra en god pastasås som inte behöver kosta mer än 30-40 kronor. En fullkornspasta till såsen är mer mättande.
En enkel, god, nyttig och billig pastasås gör du genom att hacka en lök och två vitlöksklyftor. Fräs på dessa lätt i en stekpanna. Häll över grädde och töm musslornas spad i stekpannan och rör samman detta. Salta lätt och krydda med svartpeppar och gärna nån sorts dillkrydda. Låt puttra på låg värme i cirka 10 minuter, under tiden som du kokar pastan. När de tio minuterna gått lägger du i musslorna för en snabb uppvärmning. De ska inte koka för då blir de sega. Klart! Det behöver inte vara svårare än så att lyxa till det med en riktigt god musselsås.
Janssons frestelse
Janssons är en populär rätt som vissa föredrar att äta runt jul medan andra gärna gottar sig med denna delikata rätt året runt. De ingredienser som behövs är en burk ansjoviskryddad sill, potatis, lök, grädde och gärna en klicka smör och ströbröd.
Om potatisen är ekologisk så behöver du bara skölja den. Mycket av potatisens näringsämnen sitter i skalet så ät det också.
För 4 portioner behövs 10 stycken normalstora potatisar. Gör du mat åt dig själv så kan du halvera antalet. Innan du sätter igång sätter du ugnen på 225 grader och gör i ordning så att du kan ställa in formen i mitten av ugnen. Skär potatisen i stavar. Hacka löken. Ansjovisfileerna är stora så de kan du dela i 2-3 bitar Varva detta i flera lager med potatis, lök, ansjoviskryddad sill, potatis lök o.s.v. Det översta lagret ska vara potatis. Häll över 2 dl grädde och häll även lite av ansjovisspadet så blir det en saftig rätt. Pudra över ströbröd om du har och sprid några klickar smör på toppen. In i ugnen. När det doftar underbart i köket är Jansson klar. Det tar cirka 45 minuter. Den här rätten går på ca 50 kronor för fyra portioner. Enkelt, nyttigt, link text billigt och gott.
Smaklig måltid!
Lämna ett svar