En liten ordlista till matlagning

När du tittar på TV eller läser om matlagning förekommer det ibland en del termer som du inte vet vad de betyder. Oavsett hur bra någon är på språk blir det annorlunda med fackspråk, eftersom det inte är något som används lika mycket i vardagen, då kan det vara bra att få en beskrivning av några vanliga termer och en del som är mer ovanliga.
- Al dente – Al dente känner du antagligen igen som en beskrivning av pasta, men används även om kokta grönsaker. På italienska betyder det ”till tanden” och innebär att det ska vara genomkokt, men ändå ha ett visst motstånd kvar.
- Blanchera – Blanchera betyder att förvälla. När du gör det förbereder du exempelvis svamp för tillagning eller infrysning. Du kokar snabbt upp det i vatten och låter det eventuellt koka en stund innan du häller av vätskan.
- Bräsera – Att bräsera innebär att först bryna i smör, tillsätta vätska och låta det koka färdigt på svag värme, under lock.
- Frappera – Att frappera är något du gör på exempelvis en buffé, när du under en kort tid förvarar maten på krossad is.
- Glasera – När du glaserar ger du något en blank yta av antingen fett, glasyr eller gelé.
- Halstra – Om du halstrar tillagar du något utan smör, i en grillpanna eller grillugn. Från början innebar det att tillaga över öppen spis i ett så kallat halster, det vill säga ett dubbelt grillgaller.
- Mjuksteka – Vad mjuksteka betyder kanske säger sig självt, men betyder att du steker något på svag värme för att det ska behålla den mjuka konsistensen. Om du exempelvis mjuksteker bacon lägger du det i en kall panna och drar därefter på svag värme.
- Montera – När du monterar vispar du upp en soppa eller sås med smör för att ge bättre smak.
- Rotissera – Rotissera innebär helt enkelt att grilla på roterande spett.
- Slitsa – Betyder att du skär en skåra längs en banan eller purjolök.
- Späcka – Om du späckar något tillsätter du exempelvis späck till ett magert kött, men det kan även betyda att trycka in kryddor eller annan smaksättning i köttet.
Nu är det bara att sätta igång att laga mat och briljera för dina gäster om dina kulinariska språkkunskaper.
Lämna ett svar