Veganskt vin till veganerna

Det blir mer och mer populärt att bli vegan och inte bara för att äta vegansk mat utan också dricka veganskt vin och annan dryck. Det ekologiska vinet har du säkert redan hört talas om, men hur är det med det veganska?

Vegan all in!

Om du helt vill ta bort animaliska produkter ur din kost och även anpassa detta till drycker, ska du naturligtvis inte tveka att dricka veganska viner. Många vanliga viner innehåller kemikalier. Det ska också till att nämna att bara för att ett vin är ekologiskt betyder det inte att det är veganskt. Veganska viner är dock goda till all mat, även om du inte skulle vara 100 % vegan i övrigt.

Vad är veganskt vin?

Du kanske undrar hur vin egentligen kan vara veganskt? Är inte allt vin det? Finns det animaliska produkter i vin? Ja, så är det faktiskt. De används ibland för att göra vinet klarare och ta bort det grumliga som ibland kan bildas, och då talar vi om produkter som mjölkprotein, äggvita eller till och med gelatin. Alla dessa produkter räknas som animaliska och är du riktigt noga med vad du får i dig och inte ska du satsa helt och fullt på de veganska vinerna. På vinoteket.se finns det en del viner av den här sorten som du kan söka på.

Det blir idag lättare och lättare att hitta de veganska vinerna. Enligt EU:s regelverk måste det märkas ut på etiketterna eller på baksidan på flaskan. Detta gäller dock enbart om vinet innehåller mjölkprotein eller äggvita medan gelatin och andra animaliska ämnen frångår regeln, vilket är lite knepigt eftersom gelatin kommer från fläsk eller fisk.

Det ska till att nämnas att det mest är spår av dessa ämnen i vinet och alltså inte i kopiösa mängder. Ämnena avlägsnas till största delen när vinet tappas upp på flaska men vissa spår sjunker till botten och blir kvar där.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Mostra