Mat som passar till många

Ibland ställs man inför tillställningar och bjudningar där många människor ska delta. Det kan till exempel handla om att du ska samla hela familjen, släkt och vänner för att njuta av god mat tillsammans, men det kan också handla om en viktig födelsedag, bröllopsdag, studentskiva eller annat som kräver att du lagar mat till många människor.

Att samlas tillsammans och äta gott har länge varit ett sätt för människor att njuta av varandras sällskap, men att laga mat till många är knepigare än att laga till några få. Anledningen till detta är för att det blir fler munnar att mätta, men att du även behöver hitta mat som de allra flesta tycker om. Ska vi dyka djupare än så måste du också se till att maten kan förberedas, så att du slipper försöka hinna steka 30 fläskfiléer när gästerna plingar på dörren. Att vara fast i köket under en fest är ingen hit. Du ska naturligtvis själv få mingla och umgås med sällskapet.

Här nedan har vi samlat de bästa knepen på hur du lagar mat till många människor. Även om maten i sig är väldigt viktig så glöm inte bort dukning så väl som att säkerställa att det finns sittplats till alla. Förbered hemmet genom att köpa nya badrumsmöbler, ändra gardinerna och köpa några smidiga utfällbara stolar om det behövs.

Bästa maträtterna för många

  • Lasagne – Få maträtter är lika enkla och goda som lasagne. Maträtten kan göras som klassisk version med köttfärs, men du kan även göra den vegansk eller vegetarisk. Det bästa här är att du kan göra stora plåtar på en gång och att du till och med kan förbereda maten dagen innan. Du behöver alltså bara värma upp den innan gästerna kommer. Vänta med att lägga på ost om du förbereder dagen innan.
  • Kryddig chili – En chiligryta är gott, enkelt att laga och kan, precis som lasagnen, tillagas dagen innan, eller till och med flera dagar innan om du fryser in den. Använd dig av kött efter önskemål eller gör den helt på grönsaker om så önskas. Den här maträtten serveras bäst med nykokt ris, nybakat bröd och välsmakande smör.
  • Fräscha sallader – Sallader har länge varit ett bra alternativ när man ska bjuda många människor på mat. Att förbereda sallader bör du dock inte göra för många dagar innan, eftersom många grönsaker kan börja vattna eller bli mjuka och slafsiga. Gör gärna flera olika alternativ, t.ex. en kyckling och pasta sallad med fetaost och soltorkade tomater och en med skinka, ost och edamame.
  • Matiga pajer – Det här alternativet kanske till och med bör stå högst upp på den här listan. Matpajer är utmärkta alternativ för den som vill bjuda på något gott och som vill kunna laga maten i förväg. Pajerna kan fyllas med nästan precis vad som helst för att det ska finnas olika alternativ och kan frysas in länge för att sedan värmas upp i ugn på bjudningsdagen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Mostra