Lergrytan – långsam matlagning

En lergryta är ett klassiskt inslag i varje svenskt kök, och ett oumbärligt hjälpmedel om man vill skapa smakrika, näringsrika och saftiga maträtter i ugn. Lergrytan kallas också romargryta, och den mest populära varianten i Sverige, den tyska Römertopf, har ett namn som på tyska betyder just ”romersk gryta”. Denna modell kom till Sverige på 1970-talet, och ända sedan dess har det tillagats grytor, kycklingar och biffar i lergrytor i svenska kök.

För att använda en lergryta när man lagar mat måste man först lägga grytan i blöt i ungefär en kvart. Detta gör man för att grytan ska suga åt sig vatten, vilket sedan ångar bort när ugnen blir varm. Lergrytan bör ställas in redan när ugnen är kall, så att den gradvis kan värmas upp i samma takt som ugnen. Eftersom vatten ångar från grytan, och all ånga från maten i grytan hålls kvar tack vare grytans lock, kan tillagningsmetoden med lergryta närmast jämföras med ångkokning, och precis som med ångkokning gör metoden att vitaminer och mineraler bevaras i mycket högre grad i maten än vid exempelvis stekning eller kokning.

Den enda nackdelen med att laga mat i lergryta (eller fördelen, beroende på hur man ser det) är att det tar lång tid. Det är inte ovanligt med recept som kräver att grytan står i ugnen i flera timmar, vilket betyder att man måste planera matlagningen väl och ha tålamod. Om man vill passa på att använda tiden i köket till att stressa av och ta det lugnt, kan det därför vara en bra idé att se till att man har en bra dörr in till köket som man kan stänga om sig. Du hittar ett stort utbud av dörrar som passar för alla typer av rum på Byggmax.se.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Mostra