Laga mer hälsosam mat

Om man planerar att börja leva mer hälsosamt, antingen för att gå ner i vikt eller helt enkelt för att få mer energi och må bättre, är maten naturligtvis en stor del av detta. Det kan dock kännas överväldigande att ändra om hela sin kost, och hitta inspiration till mat som är både nyttig och god. Här tänkte vi tipsa om relativt små förändringar man kan göra i sin matlagning, som ändå kommer att göra stor skillnad för hur hälsosam den är.

Den kanske viktigaste förändringen man kan göra i sin kost är att lägga till mer frukt och grönsaker. Förutom de fördelar som de flesta redan känner till, som att de innehåller vitaminer vi inte kan få på annat sätt, och fibrer som förbättrar vår matsmältning, kan det bidra till viktminskning att äta mycket grönsaker, eftersom det sänker energitätheten i kosten – man får helt enkelt mer mat för mindre kalorier. Grönsaker hjälper också till att reglera blodsockret, och innehåller antioxidanter som minskar risken för hjärt-kärlsjukdomar.

Om man inte tycker om att bara lägga extra sallad och grönsaker på tallriken, finns det andra sätt att få i sig mer grönsaker. Om man lagar till en lasagne kan den till exempel bli dubbelt så nyttig genom att man byter ut lasagneplattorna mot tunna skivor aubergine eller zucchini. Då får man både i sig mer grönsaker, och slipper kolhydraterna i pastan. På samma sätt kan man ”gömma” grönsaker i exempelvis ugnspannkakor (genom att tillsätta riven morot eller andra rotfrukter).

En annan enkel förändring att göra är att byta ut smör i matlagningen mot vegetabiliska oljor, som olivolja och rapsolja. Förutom att man på det sättet slipper det ohälsosamma fettet i smöret, har oljorna i sig positiva egenskaper för hälsan. Studier har till exempel visat att grönsakers antioxidantvärde ökar om man steker eller marinerar dem i olivolja – de blir med andra ord ännu nyttigare! Rapsolja, å sin sida, är en bra källa till omega-3 – särskilt om man är vegetarian eller av annan anledning inte äter fisk.

Om man märker att alla dessa åtgärder ändå inte är tillräckligt för att man ska få den viktminskning man vill ha, är en ytterligare åtgärd man kan ta till att byta ut en eller flera måltider om dagen till måltidsersättningar som Yokebe. Denna metod gör att man effektivt kan gå ned i vikt, men sedan gäller det att hitta en strategi för att behålla den låga vikten, och inte återgå i gamla vanor när man slutar med måltidsersättningarna.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Mostra