Konsten att laga italienskt för nybörjare

Italiensk mat är ett ypperligt val för den som vill laga sin egen mat och kunna äta bra mat, även på vardagarna. Många rätter är enkla att laga till, det är näringsriktig mat och priserna på de råvaror som behövs är klart överkomliga. Det italienska köket har dessutom en bredd som innebär att det finns något för alla, även för den mest kräsne. Den som gillar vad havet har att erbjuda, kan söka sin inspiration från kuststäderna och de italienska öarna. Den som föredrar kötträtter ska kanske leta efter recept från Rom eller de norra delarna av Italien.

Klassiska rätter för nybörjaren

Även om pizzan är en klassisk italiensk maträtt, är den inte något som man ska börja med om man är nybörjare i köket. Att laga en god och autentisk italiensk pizza är en delikat uppgift och kräver dessutom att man har tillgång till en särskild ugn. De svenska hushållsugnarna är inte gjorda för att grädda en pizza i. Det självklara valet för nybörjaren är att i stället välja någon av Italiens olika pastarätter. Även en nybörjare kan, med lite träning, ganska omgående laga till en välsmakande pasta carbonara eller en pasta pomodoro.

Vill man laga lite mer avancerade maträtter kan man med fördel försöka sig på en klassisk lasagne. Det är fortfarande inte fråga om någon komplicerad matlagning, men en lasagne kräver lite mer tålamod och även något mer hantverk än en vanlig pastarätt. Den som vill lära sig mer om hur man lagar en utsökt lasagne kan besöka https://www.barilla.com/sv-se/recept/collezione/lasagne där det finns ett enkelt men klassiskt recept att följa.

Ett annat alternativ är cannelloni, som på många sätt påminner om lasagne. Men istället för pastaplattor använder man sig av stora pastarör som man fyller med olika ingredienser. Därefter ska pastarören och deras innehåll, precis som är fallet med lasagne, gräddas i ugnen till dess att pastan är al dente och den täckande osten har en gyllenbrun ton. Det är få rätter som smakar lika gott som en välgräddad Cannelloni med till exempel spenat och ricotta-ost.

Bra råvaror är grunden

Oavsett vilken rätt som man väljer att tillaga är grunden i det italienska köket att endast använda sig av förstklassiga råvaror. Utan bra råvaror är det inte möjligt att laga genuin italiensk mat. Tomaterna ska vara italienska, kryddorna ska vara färska, olivoljan ska vara kallpressad och pastan ska självfallet vara gjord på italienskt durumvete. Har man tillgång till dessa ingredienser har man goda förutsättningar för att laga till något riktigt välsmakande med inspiration från Italien.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Mostra