Flexitarian – ett modernt sätt att äta

Från två håll kommer larmen om att vi ska äta mindre mängd rött kött, både för klimatets och hälsans skull. Kanske tycker du att det låter klokt, men är samtidigt inte så värst sugen på att övergå till en helt vegetarisk kost. Då är det flexitarian du ska sikta på att bli. Det handlar om att äta enligt de nya rönen utan att helt ge avkall på köttet. För många är det ett lagom första steg att ta mot en förmodad bättre kost.
Att laga flexitarisk kost är enkelt. Om du har ett slitet kök känns det kanske inte så inspirerande att laga mat. Har du funderat på att renovera? Det är kul att få ett modernt kök där du vill tillbringa tid med både matlagning och umgänge. Antagligen har du redan i dag några vegetariska rätter på din repertoar som du inte ens tänkt på att de är köttfria. Till de hör kanske pasta och tomatsås, ost- och broccolipaj och potatis- och purjolökssoppa. Ett första steg kan vara att få in dem i vardagsmenyn lite oftare. Många som försöker äta mer grönsaksbaserade rätter och mindre kött börjar med en köttfri dag i veckan. Det finns en hel rörelse som heter Meatfri Monday och som till exempel flera skolor är med i. Hoppa på tåget du också om du känner för det!
Framför allt är det rött kött, speciellt nöt och fläsk, som påstås göra skada; du kan därför börja med att byta ut ett par sådana rätter mot fisk eller fågel. Strimlad kalkon istället för biff eller falukorv ger en god stroganoff. Du kan också göra en halloumi stroganoff där du byter ut köttet mot strimlad morot och halloumi. Lite röda linser i såsen ger en behaglig mättnad även för den mest inbitna köttätare, samtidigt som det tillför många bra näringsämnen.
Baljväxter sägs vara bra för klimatet och kan ofta vara ett substitut för kött. En köttfärssås kan ersättas av en sås på lök, vitlök, krossade tomater, buljong, oregano och belugalinser. Chili con carne blir snabbt både nyttigare och billigare om köttfärsen ersätts av blandade kokta bönor. Den rätten heter chili sin carne, det vill säga chili utan kött, och finns i otaliga varianter.
På sommarhalvåret är det gott med sallader och de kan du göra matiga och mättande genom att lägga till någon eller några av de här ingredienserna:
- Räkor eller tonfisk
- Kokt ägg
- Kokt mathavre eller korn
- Quinoa kokt i buljong
- Mozzarellaost eller fetaost
- Avokado
- Marinerad eller friterad tofu
- Kikärtor
- Rostade nötter eller frön
Att äta bättre behöver inte vara så svårt. När du väl kommer igång med att byta ut några rätter i veckan mot nyttigare alternativ kommer du att märka att det är riktigt roligt att experimentera med grönsaker i köket. Vill du sedan ta steget mot en mer växtbaserad kost finns det många goda ersättningsprodukter för mjölk och kött, till exempel havregrädde och sojafärs.
Lämna ett svar