Den fantastiska gjutgärnspannan

Funderar du på att köpa en gjutjärnspanna? Att köpa en stekpanna i gjutjärn eller en gjutjärnsgryta är en investering. Om du sköter den rätt kan du använda den under hela din livstid. Den har otroligt många användningsområden och därför blir den mer ekonomisk även om den är dyrare i inköp än en vanlig, enkel stekpanna i teflon. Hur väljer man rätt gjutjärnspanna? Lägg märke till botten, som bör vara minst 5 mm tjock. Grundregeln är att ju tjockare botten desto bättre, eftersom det ger en jämnare värme och minskar risken att maten bränner fast.

fried mushroomsSköt om gjutjärnspannan rätt

Det fantastiska med gjutjärnspannorna är att de blir bättre och bättre med åren. Däremot är det viktigt att rengöra en gjutjärnspanna på viktigt att rengöra en gjutjärnspanna på om den ska hålla länge. När pannan är ny oljar man in den både före och efter användning. Du kan använda olivolja eller vanlig matolja. Häll i tills det täcker botten och ställ den sedan på spisen tills oljan har hettats upp. Lägg gärna oljat hushållspapper på botten mellan användningarna. Du ska aldrig använda diskmedel i en gjutjärnspanna eftersom diskmedlet tar bort allt fett och det leder till att maten bränns fast. Dessutom suger järnets porer i sig diskmedlet och det gör att maten kan förgiftas.

Laga mat i gjutjärnsgryta

Maten som lagas i en gjutjärnsgryta blir naturligt järnberikad av järnet som grytan utsöndrar. För att den reaktionen ska fungera ska maten innehålla någon syrlig ingrediens såsom tomat och dessutom ska grytan heller inte vara emaljerad. Du kan använda olika typer av redskap till din gjutjärnspanna, både metall och trä, men det bästa är att undvika plast eftersom den kan smälta och avge giftiga ämnen. Den enda nackdelen man kan nämna om gjutjärnspannorna är att de är ganska tunga att hantera. I dag finns det lättviktsmodeller att hitta som har samma fördelar som de traditionella. Skillnaden är att de lättviktiga hettas upp snabbare och lagrar inte heller värmen lika länge.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Mostra